Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι μια κατάσταση που παρατηρείται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας, καθότι είναι μια εκφυλιστική πάθηση της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας των ανθρώπων. Ο βαθμός της στένωσης προοδευτικά μεγαλώνει, φτάνοντας τελικά στο σημείο της ανάγκης αντικατάστασης της βαλβίδας. Αυτή μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά (με αντικατάσταση της βαλβίδας με μηχανική ή βιολογική), είτε διαδερμικά (TAVI– trans–catheter aortic valve implantation), σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υψηλό χειρουργικό κίνδυνο.
Οι ενδείξεις διενέργειας της διαδερμικής-διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι για την ώρα σχετικά περιορισμένες, αλλά από μελέτες φαίνεται πως στο μέλλον θα διευρυνθούν.
Η απόφαση για τη διενέργεια μιας τέτοιας επέμβασης λαμβάνεται από ομάδα γιατρών (Oμάδα Kαρδιάς-Heart Team), οι οποίοι αξιολογούν όλα τα στοιχεία των ασθενών, προσδιορίζοντας επακριβώς το χειρουργικό κίνδυνο του ασθενούς και αποφασίζοντας έτσι ποιο είδος επέμβασης είναι εκείνο που αρμόζει στον κάθε ασθενή.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί η διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας (TAVI), αυτή θα γίνει στο αιμοδυναμικό εργαστήριο από ομάδα γιατρών (επεμβατικός καρδιολόγος, αναισθησιολόγος, αγγειοχειρουργός) με τον ασθενή σε ελαφρά καταστολή και συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μηριαία αρτηρία ως οδό προσπέλασης (από το πόδι), αφού προηγουμένως τοποθετηθεί και ένα ηλεκτρόδιο προσωρινού βηματοδότη. Η βαλβίδα που τοποθετείται διαδερμικά, με τη χρήση ειδικού καθετήρα, είναι βιολογική και όχι μεταλλική και τοποθετείται με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης (ακτίνες Χ), μέσα στη στενωμένη βαλβίδα του ασθενούς, την οποία και συμπιέζει, με τη μέθοδο που θα έχει προαποφασιστεί από την Ομάδα Καρδιάς, με ή χωρίς διαστολές αεροθαλάμων. Το αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος.
Μετά την εμφύτευση της βαλβίδας οι ασθενείς παραμένουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για 24ώρες και μετά από 2-3 ημέρες εξέρχονται του νοσοκομείου. Ακολουθεί τακτική καρδιολογική παρακολούθηση.